Class 10 English Sample Paper Term 1 With Solutions Set E | CBSEVerse

We have provided below Class 10 English Sample Paper Term 1 With Solutions Set E. These CBSE Sample Papers for Class 10 English will help you to do practice and understand the type of questions expected to come in the English exams for Class 10. The Sample Guess papers provided by us for Grade 10 English have been prepared based on the current academic years instructions and examination guidelines provided by CBSE. All question papers have been provided with solutions.

CBSE Sample Paper for Class 10 English Term 1 With Solutions Set E

READING

I. Read the passage given below.

I. A Russian proverb advises us not to buy a house, but the neighbourhood. While till some years ago, it was impossible to dictate who lived with you in the same quarters, today when you think of buying a home, you could actually create your own dream neighbourhoodthanks to the Internet and the group buying model.

II. The group buying model has been applied in different industries, from cars to baby merchandise to pet care products . Now, the trend is catching on in the real estate sector, with many sites as well as broking firms offering group deals on real estate projects in India.

III. The way it works is simple. Take xxx.com for example. This is an online and offline integrated platform which showcases property. It uses social media networks to let buyers know about possible good deals, and leaving it to them to do some viral marketing. once a large group of buyers is thus developer and helps negotiate a suitable discount.

IV. Since, the developer doesn’t have to pay for the marketing, it is willing enough to pay these companies a transaction fee which is a percentage of the total value of the deal. For the buyers, it offers the rates at no fee, thus making it a win-win proposition for all involved.

V. The developer also benefit by getting substantial cash flow, giving them a good amount of working capital. “In today’s real estate scenario, bulk buying could be the answer to the market slump and the long awaited cash flow,” says the Founder of xxx.com.

VI. Sometimes, the discount size is not to be sneered at.Discounts on group buying vary from 5-30 percent, the average divergence from market rate being 25-30 percent.

VII. Customer ‘buy-in’ is the model. But is it temporary fad? In a way, the online group buying set-up is similar to the model developers share sixth speculators, who buy in bulk even before the project gets kick-started and get discounts of 30-40 percent. They pay 50 percent of the property value upfront. Group buying companies prove more beneficial for developers as they get away with providing lesser discounts than to speculators.

VIII. Some sound a note of caution on the trend. Present conditions are conductive for this business model as group buying works well in a situation where stocks are moving slowly, markets are jittery and there is ample supply. It may not work in a seller’s market.

IX. Another caution is very often the builders do not offer the best inventory to the group in terms of location and utility. The buyers have to use their astute Judgement to avoid such traps.

Based on your understanding of the passage, answer any eight out of the ten questions by choosing the correct option.

Question 1. Which of the following may be the objective of the passage?
(a) To reveal less discounts being offered by the developers
(b) To highlight the problems f housing industry
(c) To highlight the importance of neighbourhood in one;s life
(d) To improve information on group buying trends of property
Ans : (d) To improve information on group buying

Question 2. Group buying of real estate is done
(a) mainly offline
(b) only offline
(c) only through brokers
(d) either on-line or off-line
Ans : (d) either on-line or off-line

Question 3. The group buying model certainly did not start with
(a) cars
(b) real estate
(c) pet care products
(d) baby products
Ans : (b) real estate

Question 4. Which of the following best describes the meaning of the Russian proverb being quoted?
(a) It is better to rent a house than to buy it.
(b) Don’t buy a single flat, buy multiple flats
(c) Fools build houses wise people live in them
(d) None of these
Ans : (b) Don’t buy a single flat, buy multiple flats

Question 5. Which of the following is one of the questions posed in the passage?
(a) Is group buying model a temporary fad?
(b) Is the builder offering you the best inventory?
(c) Should we buy a house or the neighbourhood?
(d) Are present market conditions conducive for this business ?
Ans : (a) Is group buying model a temporary fad?

Question 6. Which of the following is true in the context of the passage?
(a) The buyers, though have to play higher fee and price, get their dream neighbourhood
(b) The customer buy in model is not dependent on market conditions
(c) Group buying companies don’t buy with the same objective as that of speculators
(d) The buyers/developers offer the best available property to the group buyers
Ans : (c) Group buying companies don’t buy with the

Question 7. In Which of the following situations, Customer ‘buyin’ model may not work?
(a) Buyer’s market
(b) When markets are booming with ample supply
(c) When there is short supply
(d) When houses are comparatively cheap
Ans : (c) When there is short supply

Question 8. Which of the following is not true in the context of the passage ?
(a) The Speculators also buy in bulk
(b) Social media network is used for marketing group buying
(c) The group buying companies take a transaction fee from both Buyers as well as Developers
(d) The Speculators get a better deal in terms of discounts as compared to that of other Group buying companies
Ans : (c) The group buying companies take a

Question 9. Choose the word which is most nearly the same in meaning of the word printed in bold, as used in the passage DICTATE
(a) Read
(b) Manipulate
(c) Speak
(d) Wish
Ans : (c) Speak

Question 10. Choose the word which is most opposite in meaning of the word printed in bold, as used in the passage ASTUTE
(a) Intelligent
(b) Sharp
(c) Insider
(d) Naive
Ans : (d) Naive

II. Read the passage given below.

I. The magnitude 9.0 Japan’s Tohoku Earthquake occurred at 14 :46 local time on Friday. 11 March 2011, 125 km east coast of Honshu and 380 km far from Tokyo and rattled the large parts of Japan and some part of east China and Russia with 30 km depth of the hypocenter. This earthquake that lasted approximately 3 minutes (170 seconds) caused a 130 km long by 159 km wide rupture zone on the pacific plate subduction zone and followed by a huge tsunami with more than 40 meter waves. The destructive aftermaths of this incident made an irreparable disaster not only for the Japan, but also for the whole world because except for the enormous death toll and debris, the damages of nuclear power plants were a hazardous unexpected tragedy.

II. According to the report of the Japanese National Police Agency, 15854 dead. 3167 missing and 26992 injured across twenty prefectures are the result of this devastating earthquake and tsunami which ruined more than 125000 buildings. Moreover. it caused long blackouts for more than 4.4 million buildings and left 1.5 million buildings out of water for days, also large fires were triggered one after another even for weeks after the main quake.

III. Explosion and demolition of the Fukushima I Nuclear Power Plant (Fukushima Daiichi), which generated radioactive contamination near the plant’s area with irreversible damages to the environment, was one the most significant issues of this catastrophe and ranked 7 (the most severe level for nuclear power plant) based on the International Nuclear Event Scale, similar to the Chernobyl disaster on 26 April 1986. Therefore, it is not strange to consider to this earthquake as the most important destructive seismic event of the beginning of the twenty first century in the advanced industrial world. Division of total 19100 death and missed people by the reason as of 10th March 2012 (CATDAT) is as follows:

IV. Losses intensified by hit of the tsunami as the statistics shows it was more fatal (figure given below) and also more buildings destroyed by its strike. However, the quake was the main cause of the partial damage of buildings.

Based on your understanding of the passage, answer any six out of the eight questions by choosing the correct option.

Question 11. Which of the following country was not affected by the 11 March, 2011 earthquake?
(a) Russia
(b) Japan
(c) Indonesia
(d) China
Ans : (c) Indonesia

Question 12. The earthquake of 2011 was followed by
(a) an unstoppable landslide
(b) a massive flood
(c) a huge tsunami
(d) a volcanic eruption
Ans : (c) a huge tsunami

Question 13. Which of the following was not a destructive aftermath of the 11 March 2011 disaster seen worldwide?
(a) Increase of seismic activity
(b) Enormous death toll
(c) Huge amount of debris
(d) Damage to nuclear power plants
Ans : (a) Increase of seismic activity

Question 14. What can be considered as the most important destructive seismic event of the beginning of the twenty first century in the advanced industrial world?
(a) Huge tsunami with more than 40 meter waves
(b) Chernobyl disaster on 26 April 1986
(c) Explosion arid demolition of the Fukushima I Nuclear Power Plant
(d) Tohoku earthquake on 11 March, 20111
Ans : (c) Explosion arid demolition of the Fukushima

Question 15. According to the passage, maximum people on 11 March, 2011 died because of
(a) shaking and collapse of buildings, houses, etc.
(b) drowning because of the tsunami.
(c) indirect causes.
(d) fire, landslides and other reasons.
Ans : (b) drowning because of the tsunami.

Question 16. According to the data as of 10 March 2012, how many people died because of the 2011 disaster?
(a) 3,167
(b) 15,854
(c) 19,100
(d) 26,992
Ans : (c) 19,100

Question 17. According to the report of the Japanese National Police Agency, which of the following was not caused by the devastating earthquake and tsunami of 2011 in Japan?
(a) Long blackouts in buildings
(b) Buildings with no water for days
(c) Many areas received no help for days from the rescue team
(d) Large fires triggered one after the other for weeks
Ans : (c) Many areas received no help for days from

Question 18. Which of the following statements is not true in the context of the passage?
(a) The earthquake caused the explosion and demolition of a nuclear power plant.
(b) The earthquake was the main cause of the partial damage of buildings.
(c) The earthquake lasted approximately 3 minutes (170 seconds).
(d) The destructive aftermaths of the earthquake made an irreparable disaster only for Japan.
Ans : (d) The destructive aftermaths of the earthquake

GRAMMAR & WRITING

GRAMMAR

III. Answer any five out of six questions by selecting the most appropriate option for each.

Question 19. In the United States of America, there are literacy classes for workers, _____ of whom never graduated from high school.
(a) a little
(b) much
(c) any
(d) many
Ans : (d) many

Question 20. You _____ take care of your health.
(a) should
(b) must
(c) would
(d) ought to
Ans : (a) should

Question 21. Deepak, with his members, _____ really well.
(a) sing
(b) singing
(c) have sung
(d) sings
Ans : (d) sings

Question 22. She _____ for a grocer’s when I saw her.
(a) is looking
(b) was looking
(c) will be looking
(d) has been looking
Ans : (b) was looking

Question 23. Which option displays the correct change of the following to reported speech?
The teacher said, “Water boils at 100ºC.”
(a) The teacher told water boiled at 100ºC.
(b) The teacher said that water boiled at 100ºC.
(c) The teacher said that water boils at 100ºC.
(d) The teacher told that water boiled at 100ºC.
Ans : (c) The teacher said that water boils at 100ºC.

Question 24. Which option displays the correct change of the following to reported speech?
I said to my servant, “Make haste.”
(a) I asked my servant that why does he not make haste.
(b) I asked my servant that make haste.
(c) I ordered my servant to make haste.
(d) I ordered my servant that it is good that he makes haste.
Ans : (c) I ordered my servant to make haste.

WRITING

IV. Answer any five out of the six questions by selecting the most appropriate option for each.

Question 25. Where should the signature of the writer be placed?
(a) Below the courteous leave taking
(b) Above the courteous leave taking
(c) On the envelope
(d) Next to the courteous leave taking
Ans : (a) Below the courteous leave taking

Question 26. What is the information endorsed on the envelope?
(a) Address
(b) Name
(c) Name and date
(d) Name and address
Ans : (d) Name and address

Question 27. In a formal letter, receiver’s address includes
(a) Receiver’s name
(b) Sender’s address
(c) Sir/Madam
(d) Date
Ans : (a) Receiver’s name

Question 28. A formal letter should be _____to have the desired effect on the recipient.
(a) To the point and relevant
(b) In the proper format
(c) Grammatically correct
(d) All of the above
Ans : (d) All of the above

Question 29. Suppose we didn’t know the recipient’s name, how we can close and end the letter?
(a) Yours faithfully
(b) Affectionately yours
(c) Your’s sincerely
(d) None of these
Ans : (a) Yours faithfully

Question 30. How will you end the main body of a formal letter?
(a) By discussing the weather in your city
(b) By showing your love for the recipient
(c) By telling the recipient what he should be doing next
(d) By discussing the weather in the recipient’s city
Ans : (c) By telling the recipient what he should be

LITERATURE

V. Read the given extract to attempt the questions that follow:

On the day of the inauguration I was overwhelmed with a sense of history. In the first decade of the 20th century of few years after the bitter Anglo-Boer war and before my own birth, the white-skinned people of South Africa patched up their differences and created a system of racial domination against the dark-skinned people of their own land. The structure they created formed the basis of one of the harshest, most inhumane societies the world has ever known. Now, in the last decade of the twentieth century, and my own eight decades as a man that system has been overturned forever and replaced by one that recognised the rights and freedoms of all peoples, regardless of the colour of their skin.
(Nelson Mandela : Long Walk To Freedom)

Question 31. ‘I’ here refers to
(a) Klerk
(b) Zenani
(c) Nelson Mandela
(d) Mbeki
Ans : (c) Nelson Mandela

Question 32. The narrator was overwhelmed with
(a) a sense or charity
(b) a sense of gratitude
(c) a sense of insecurity
(d) a sense of history
Ans : (d) a sense of history

Question 33. The system of racial domination against the Black of
South Africa has been overturned
(a) in the last decade of the 20th century
(b) in 18th century
(c) in late 18th century
(d) in the first decade of 19th century
Ans : (a) in the last decade of the 20th century

Question 34. The system of racial domination has been replaced by a system that
(a) confirms the education of the Blacks
(b) recognises the rights and freedom of all people
(c) recollects the bitter experiences
(d) focusses on the personality development
Ans : (b) recognises the rights and freedom of all

Question 35. The word ‘patched up’ means
(a) solved
(b) filled
(c) pasted
(d) charmed
Ans : (a) solved

VI. Read the given extract to attempt the questions that follow:

Weeks went by and still Wanda did not answer. Peggy had begun to forget the whole business, and Maddie put herself to sleep at night making speeches about Wanda, defending her from great crowds of girls who were trying to tease her with, “How many dresses have you got?” And before Wanda could press her lips together in a tight line, the way she did before answering, Maddie would cry out, “Stop!”
(The Hundred Dresses II)

Question 36. Which primary feelings of Maddie does the extract reveal?
(a) Guilt, regret and righteousness
(b) Guilt and shame
(c) Shame, regret and courage
(d) Courage and righteousness
Ans : (c) Shame, regret and courage

Question 37. Which of the following is most likely to be a part of Maddie’s speech?
(a) Stop! I think it’s about time we asked her a new question. This is not fun anymore. How about her faded dress?
(b) Stop! Don’t you know that I’m the one who had to lead in Peggy’s absence? This is unacceptable.
(c) Stop! How dare you all join in without Peggy’s permission? Don’t you know she’d be angry?
(d) Stop! Aren’t you all ashamed of yourself? Why do you trouble her? She means no harm to anyone.
Ans : (a) Stop! I think it’s about time we asked her

Question 38. Choose the declaration which is likely to be received with the pressing of lips together in a tight line.

(a) Option 1
(b) Option 2
(c) Option 3
(d) Option 4
Ans : (a) Option 1

Question 39. Pick the option with a cause-effect relation, with reference to the given extract.
(a) Wanda’s absence – Peggy missing Wanda
(b) Maddie’s need to make amends – Confessing publicly
(c) Wanda’s absence – Maddie’s need to make amends
(d) Peggy teasing Wanda – Maddie’s stand against it
Ans : (c) Wanda’s absence – Maddie’s need to make

Question 40. Wanda didn’t reply to the letter for weeks.
Pick the option that does not supply a possible reason for this, from those given below.
(a) The letter took more than a couple of weeks reaching her as it didn’t have an address and needed to be forwarded.
(b) She needed time to forgive Maddie and Peggy and think her reply through.
(c) Peggy had second thoughts after mailing the letter and reclaimed it from the post office, to mail weeks later.
(d) She was occupied with settling in at the new school in the city.
Ans : (c) Peggy had second thoughts after mailing the

VII. Read the given extract to attempt the questions that follow:

He should be lurking in shadow,
Sliding through long grass
Near the water hole
Where plump deer pass.
(A Tiger In The Zoo)

Question 41. According to the extract, the poet wishes for the tiger to be ‘sliding’ through the foliage as this would
(a) assist in keeping the prey unsuspecting of the predator’s sound.
(b) aid in camouflaging the presence of the predator before it rushes in.
(c) help the predator pounce on the prey comfortably without getting tired.
(d) Support the predator’s vision as it eyes its prey.
Ans : (a) assist in keeping the prey unsuspecting of

Question 42. Which fact does not connect with the significance of the water hole for the tiger?
(a) Many tigers chase prey into the water and holds the victim’s head under water until it drowns.
(b) Prey feed in the water on water-lilies, and often wander into the middle of the water hole, where they are vulnerable and easy for the tiger to kill.
(c) Prey that has quenched its thirst ensures consumption of hydrated meat for the tiger.
(d) Chasing the panicked prey from shallow to deep water where the tiger grabs it.
Ans : (c)

Question 43. Pick the option that does not use ‘lurking’ correctly to fill in the blank.
(a) The thug was _____ in the alley late evening, for unsuspecting passers-by.
(b) The hyena was _____ in its den after a good meal.
(c) The detective cautioned her team about the_____ dangers likely to impact the case.
(d) The prejudices _____ beneath the surface create misunderstandings.
Ans : (b) The hyena was _____ in its den after a

Question 44. Here, ‘Shadow’ refers to the shadow of
(a) the tiger.
(b) long grass.
(c) water hole.
(d) deer.
Ans : (b) long grass.

Question 45. Pick the phrase that does not suggest that the forest in the extract is lush.
(a) Long grass
(b) The water hole
(c) Plump deer
(d) Lurking in shadow
Ans : (d) Lurking in shadow

VIII.Read the given extract to attempt the questions that follow:

The entire staff was roused and maids rushed in and out bringing his day bed, his night bed, favourite cushions, toys and rubber rings, breakfast bowl, lunch bowl, supper bowl. Realising that my car would never hold all the stuff, I started to drive away. As I moved off, Mrs. Pumphrey, with a despairing cry, threw an armful of the little coats through the window. I looked in the mirror before I turned the corner of the drive;
everybody was in tears.
(A Triumph Of Surgery)

Question 46. Why was everybody in tears?
(a) For Tricki had died
(b) For Tricki had fallen from the car
(c) For Tricki was being sent to a doctor
(d) For Tricki had refused to leave
Ans : (c) For Tricki was being sent to a doctor

Question 47. Which of the following things was not related to Tricki?
(a) Wrist watch
(b) Breakfast bowl
(c) Toys and rubber rings
(d) Favourite cushions
Ans : (a) Wrist watch

Question 48. Why was Tricki being driven away?
(a) For improvement in his health
(b) For degradation of his health
(c) For his master had failed to pay off her debts
(d) None of these
Ans : (a) For improvement in his health

Question 49. What does the word ‘Despairing’ mean?
(a) Desperate
(b) Hopeless
(c) Despondent
(d) All of these
Ans : (d) All of these

Question 50. Which literary device has been used in ‘Rubber rings’?
(a) Simile
(b) Metaphor
(c) Personification
(d) Alliteration
Ans : (d) Alliteration

IX. Attempt the following.

Question 51. Who is the author of the lesson ‘A Letter to God’?
(a) G.L. Fuentes
(b) J.k. Rowling
(c) William Shakespeare
(d) Roald Dahl
Ans : (a) G.L. Fuentes

Question 52. What did Seagull’s parents threaten him with if he didn’t flew away?
(a) To never talk to him
(b) To punish him
(c) To starve him
(d) To abandon him
Ans : (c) To starve him

Question 53. What was topic of the essay written by Anne?
(a) My Diary
(b) A Chatterbox
(c) A letterbox
(d) None of these
Ans : (b) A Chatterbox

Question 54. What reason did Maddie give herself to justify teasing Wanda?
(a) Wanda used to lie about her dresses
(b) Wanda deserved it
(c) Peggy was the best liked girl and couldn’t do anything wrong
(d) both a and b
Ans : (c) Peggy was the best liked girl and couldn’t

Question 55. What is the message of the poem “Dust of Snow”?
(a) Stay away from Hemlock trees
(b) Stay away from crows.
(c) Nature heals us no matter how bad our day was.
(d) We must save nature .
Ans : (c) Nature

Question 56. What is ‘fire’ a symbol of?
(a) Love and new desires
(b) Lust and endless desires
(c) Love and beginning of a new thing.
(d) Revolution
Ans : (b) Lust and endless desires

Question 57. Why are the boy’s eyes desperate?
(a) Because he has lost his ball.
(b) Because he has lost his money.
(c) Because he has lost his gloves
(d) None of these
Ans : (a) Because he has lost his ball.

Question 58. What was the name of the veterinary surgeon?
(a) Tricki
(b) Mrs. Pumphrey
(c) Hodgkin
(d) Mr. Herriot
Ans : (d) Mr. Herriot

Question 59. At the incident night Hari took shelter
(a) under the clock tower
(b) in the tea shop
(c) at the church
(d) in the barandah of the house
Ans : (a) under the clock tower.

Question 60. Why was Mrs Hall prepared and ready to tolerate strange habits and irritable temper?
(a) Griffin had paid in advance
(b) Griffin was a scientist
(c) Both a and b
(d) None of the above
Ans : (a) Griffin had paid in advance

Leave a Comment